Den lavthængende frugt for grøn omstilling i ejendomsbranchen
Europa-Parlamentets vedtagelse af det nye bygningsdirektiv tidligere på året har givet medlemslandene en vis frihed til at tilpasse direktivet til deres egne behov. En afgørende målsætning i direktivet er at reducere energiforbruget i beboelsesbygninger med 16 procent inden 2030 og yderligere 20-22 procent inden 2035. Selvom detaljerne endnu ikke er konkretiseret fra Danmarks side, er der ingen grund til at sidde i venteposition. Vi har allerede værktøjerne til at gøre en forskel.
EU-Kommissionen har fremsat et ambitiøst mål om at reducere energiforbruget i bygninger med 16% inden 2030. Målet udgør en del af EU's omfattende plan om at opnå klimaneutralitet inden 2050 samt bidrage til global reduktion af CO2-udledningen. Imponerende nok ser vi en betydelig opbakning til målene både fra branchen og især fra vores kunder, som aktivt søger løsninger, der kan bidrage til EU's visioner. Og med en stærk vilje til at udfordre status quo er det vigtigt at kigge lidt på løsningerne – står de mål?
Adskillige eksperter har allerede været ude med en opfordring til at forberede sig på den kommende strøm af EU-lovgivning – eller som Morten Jarlbæk Pedersen, chefrådgiver hos EjendomDanmark, billedligt beskrev det: en tsunami af love. Et af de mest centrale råd går på at opretholde overblikket, herunder indsamling af bygningsdata og analyse. Og jeg kunne ikke være mere enig. Faktisk ser jeg det som et afgørende element – både for at imødekomme kravene bedst muligt, men også for at følge med den digitale forandring, som branchen lige nu gennemgår.
I lyset af de stigende dokumentationskrav samt behovet for digitalisering og effektivisering har vi udviklet et værktøj, der forenkler planlægningen af renoveringer med fokus på at reducere CO2-udledning. Værktøjet understøtter en proaktiv tilgang i branchen, hvor vi ikke sidder på vores hænder og venter på en ny lovgivning. Vi giver faktisk branchen en mulighed for at tage det første skridt nu.
Min pointe er, at vi også bør begynde her, når vi stræber efter at optimere CO2-udledningen i ejendomsbranchen.
Grøn omstilling behøver ikke føles som en uopnåelig drøm. Vi har allerede de nødvendige værktøjer, der skal til, for at påbegynde en positiv forandring - eller i det mindste tage de første skridt i dag. Store, omfattende initiativer kan virke fjerne, men de bør ikke afskrække os fra at handle nu.
Hvis vi alle bidrager med små, beskedne tiltag her og der, kan vi sammen opnå betydelige resultater. Lad os komme i gang!
Artiklen er også bragt i EjendomsWatch - læs den her